Bødker, Lene

Lene Bødker (f. 1958) arbejder med at integrere spændinger og modsætninger i sine værker: stramhed overfor tilfældighed, ydre overfor indre, massivitet overfor transparens, skrøbelighed overfor robusthed og tyngde overfor lethed.
 
Disse værker rummer mange aspekter. Ét er forholdet mellem den blæste inderside, det transparente mellemlag og ydersidens matte, modellerede skal. Lagenes forskellige karakter fremhæves af den omhyggeligt polerede snitflade, og de forskellige lags transparens. Et andet aspekt er forholdet mellem overfladens organiske vækstkarakter og den stramme og stringente cylinderform.  

Lost wax casting og Lost wax blowing

Udgangspunktet for Lene Bødkers værker er en model, som hun laver enten i ler eller i voks. Uden på denne grundmodel støber hun en engangsform i gips og kvarts. Herefter dampes voksen væk i en ovn. Glasskulpturen skabes i det hulrum, der opstår, hvor voksen var.

Enten fyldes hulrummet op med glasskår, der smeltes og fylder formen ud. På den måde opstår der en massiv skulpturel form. Denne teknik kalder Lene Bødker ”Lost Wax Casting”. Ved en anden metode blæses der en farvet glasmasse ind i formen, så det færdige objekt bliver hult. Denne teknik kalder Lene Bødker ”Lost Wax Blowing”.
 
Når objekterne er afkølet og afspændte, saves de til, og overfladerne slibes og poleres. I enkelte tilfælde bearbejdes de efterfølgende med hammer og mejsel. 
 

Form og serialitet

Lene Bødker arbejder i serier, hvor hun undersøger én forms muligheder. Blandt andet har udgangspunktet været en cylinder i voks. Uden på denne modellerer hun små trekanter eller stave i voks. Hun placerer også kornaks, grankogler eller overskårne legetøjs-bolde på vokscylinderen.

Biografi

Lene Bødker (f. 1958) er uddannet i 1992 på Institut for Unika på Danmarks Designskole i København. Hendes materiale er glasset, og hun har udviklet en original teknik, der kombinerer bronzestøberens cire-perdu teknik og det blæste glas.

 Hun har solgt værker til Statens Kunstfond og er repræsenteret på Kunstindustrimuseet i København, Glasmuseet i Ebeltoft, Glasmuseum Hentrich i Düsseldorf og på Holstebro Kunstmuseum. I 2007 modtog Lene Bødker den eftertragtede, japanske glaspris ”Kanazawa Glass Award”, der kun bliver uddelt hvert tredje år.

I Bødkers skabende proces stiller hun sig til rådighed for materialet og modellerer intuitivt i en form for meditativ tilstand af ro og nærvær, som resulterer i værkernes levende og organiske formsprog.
bubble