Chagall, Marc

Marc Chagalls kunst rækker dybt ned i det Rusland, hvor han selv voksede op. Samtidig er den også præget af den store europæiske kunst: Både den klassiske, som f.eks. Rembrandt, og de moderne nybrud, han som ung oplevede på nærmeste hold i kraft af sit langvarige ophold i Paris.
 
Marc Chagall (1887-1985) er repræsenteret i Holstebro Kunstmuseums samling med sine illustrationer til den store russiske forfatter Gogols roman Døde sjæle (1842), som bærer vidnesbyrd om kunstnerens fortællende billedstil. Selv uden at kende romanen kan man opleve poesien i disse lette, antydende og fantasifulde raderinger fra 1920erne af russisk folkeliv. Også Chagalls raderede illustrationer til Det Gamle Testamente fra 1930erne er del af Holstebro Kunstmuseums samling. 
 
 

Russisk-jødisk folkekultur og den nye fransk kunst

Marc Chagall (1887-1985) fødtes ind i en fattig, stærkt troende jødisk familie i den russiske provinsby Vitebsk. Som ung gik han kortvarigt på en kunstskole i byen, og i 1906 flyttede han til Sct. Petersborg og studerede på forskellige kunstskoler i byen.

I 1910 modtog han et legat, der gjorde ham i stand til at rejse til Paris. Gennem venskabet med digteren Guillaume Apollinaire, der havde kontakter til de kunstnerne, der var i fuld færd med at udvikle kubismen, blev Chagall opmærksom på den nyere franske kunst.

Det var i denne periode Chagall malede nogle af sine berømteste billeder som f.eks. ”Violinspilleren”. Det er billeder, der i formen er påvirket af kubismens ophævelse af det naturalistiske rum, men som samtidigt henter sit indhold og fortællinger fra barndommens russisk-jødiske folkekultur.

Tilbage til Paris

I 1914 rejste han tilbage til Rusland. Opholdet, der var planlagt til at vare et par måneder blev – på grund af udbruddet af Første Verdenskrig – til et ophold på otte år, hvor han oplevede krigen og revolutionen. En kort overgang var han kunstkommissær i Vitebsk, men hans kunstsyn passede ikke ind i det kommunistiske system, og i 1923 rejste han igen til Paris og opholdt sig der resten af livet – kun afbrudt af et ophold i USA under Anden Verdenskrig.

Døde sjæle

Ved sit første møde med kunstsamleren og forlæggeren Ambroise Vollard fik Chagall opgaven at illustrere Gogols bog Døde sjæle. Fra 1924-25 laver Chagall de i alt 107 raderinger. Raderingerne skildrer den russiske livsform, som Chagall var vokset op i.

En kilde til inspiration

Efter færdiggørelsen af Døde sjæle opfordrede Vollard Chagall til at lave illustrationer til La Fontaines fabler, og da de var færdiggjorte, bestilte Vollard illustrationer til Bibelen – en tekst som Chagall var dybt fortrolig med. I 1931 rejste han til Ægypten, Syrien og Palæstina for at opleve Biblens lande. Siden rejste han til Holland for at studere Rembrandts billeder.

Serien med bibelillustrationer – der rummer i alt 105 raderinger – blev først færdiggjort i 1956. Herefter blev Biblen én af Chagalls vigtigste inspirationskilder. Adskillige malerier, glasarbejder, tekstiler og litografier udspringer af disse illustrationer.

En af det 20. århundredes mest kendte og elskede kunstnere

Da Chagall døde 98 år gammel i 1985, var han én af det 20. århundredes mest kendte og elskede kunstnere. Hans billeder er som eventyr – de er finurlige og poetiske skildringer af livet og kærligheden, fulde af livsglæde.

"Color is all. When color is right, form is right. Color is everything, color is vibration like music; everything is vibration."

Marc Chagall
bubble